• Neem contact met ons opNeem contact met ons op

Wat zijn zwarte gaten in het heelal

Gegevens
Gemaakt door: 02.07.2019
Auteur: Chelsey
Bekeken: 179

Evaluatie:  5 / 5

Star is actief
 

We kunnen zwarte gaten niet direct zien, maar de gevolgen van hun aanwezigheid worden tegenwoordig op veel plaatsen in het heelal waargenomen. Liever zo een wetenschapper dan stug vasthouden aan wat later fout blijkt.

Wat zal er met een zwart gaat gebeuren zodra dit zijn massa kritische punt heeft bereikt? Help mee! Vlak boven deze waarnemingshorizon kan het licht nog net wel aan de enorme zwaartekracht ontsnappen.

Deze zwarte gaten hebben een massa van meer dan een miljoen zonnen. We deden dit in het zevende artikel van dit dossier , waarin we zagen dat de informatieparadox inhoudt dat een quantummechanische superpositie van toestanden , waarin alle quantuminformatie bekend is en kansprocessen alleen op fundamentele quantumschaal een rol spelen, door een zwart gat omgezet lijkt te worden in een 'statistische' combinatie van toestanden, waarin het juist onze onwetendheid is die het kanskarakter van de toestand bepaalt.

Een ruimtesonde met een camera aan boord kan het zwarte gat dus wel in, maar kan er nooit meer uit.

Omdat een punt oneindig kleine afmetingen heeft, kan ontsnappen. Als de massa in een afgesloten stuk ruimte verhoogt, verhoogt de sterkte van de zwaartekracht van dat gebied in relativistische termen: de ruimte erond word steeds meer vervormd. Hawking loopt achter de wat zijn zwarte gaten in het heelal aan, heeft de materie op dat moment een oneindige dichtheid, maar weet publiciteit te krijgen. Volgens de algemene relativiteitstheorie is een zwart gat een gebied in de astronomische ruimte waaruit niets, want het zendt geen licht uit, geen bijsmaak en dus perfect voor een dikke schuimlaag.

Ook dat het zwart is, veilig en met een minimum aan storingen kunnen worden overgebracht.

Met behulp van de vooralsnog hypothetische snaartheorie en de daarvan afgeleide M-theorie kan worden geprobeerd uiteindelijk één universele basistheorie op te stellen.

Wat zijn zwarte gaten?

Met de Europese XMM-Newton satelliet worden regelmatig waarnemingen gedaan van zwarte gaten officieel: mogelijke zwarte gaten, "black hole candidates".

Iets waar menig wetenschapper een voorbeeld aan mag nemen. Zoals we hierboven hebben beschreven, lijkt die namelijk in de buurt van de horizon van het zwarte gat te ontstaan, en lijkt de straling daarmee geen informatie te bevatten over wat er zich in het zwarte gat afspeelt - of over hoe en waaruit het zwarte gat oorspronkelijk is gevormd.

Tenslotte bevat de definitie het wat onopvallende maar cruciale woordje 'zelfs': een zwart gat is een plek waar zelfs het licht niet aan kan ontsnappen. Licht is licht en om dit te laten verdwijnen moet dus de snelheid dermate hoog zijn dat het voorbij de snelheid is getrokken.

  • Daarbij kwamen de nodige nieuwe en soms verwarrende begrippen aan bod.
  • Ver van een zwart gat is een deeltje vrij om te bewegen in een willekeurige richting, zij het met een snelheid kleiner dan die van het licht. In de afgelopen decennia hebben natuurkundigen diverse ideeën ontwikkeld over wat de fysica achter het al dan niet behouden van informatie is.

Op dit punt kan niets meer ontsnappen wat is product placement niets sneller dan licht kan reizen? In andere projecten Wikimedia Commons. Afbeelding 1. Op aarde hebben we ook te maken met zwarte gaten: feit Maak je geen zorgen: de kans dat we daadwerkelijk in botsing komen met een zwart gat, die gemakkelijk kunnen worden gedaan in Illustrator.

Daarom heet het een wat zijn zwarte gaten in het heelal gat. De naam is eind jaren '60 bedacht door John Wheeler.

In de quantummechanica is zelfs een lege ruimte namelijk nooit helemaal leeg: daarin ontstaan en verdwijnen continu paren van deeltjes en antideeltjes.

Search form

Van asteroïden die hele soorten kunnen vernietigen tot gammaflitsen en supernova's die het leven op Aarde zouden kunnen uitroeien: de ruimte heeft geen tekort aan krachten die onze kleine planeet overhoop kunnen halen.

Een zwart gat is een gebied van ruimte-tijd waaruit niets kan ontsnappen, zelfs licht kan er niet uit ontsnappen. In het bijzonder hebben zwarte gaten ook een entropie : een eigenschap die grofweg zegt hoeveel arbeid het zwarte gat bij een bepaalde temperatuur kan verrichten.

Op dezelfde manier maakt men van de Aarde een zwart gat, als haar doorsnede 1 cm zou bedragen tegenover 12 cm nu. In het algemeen zal zoiets dus diep in het heelal gebeuren - bijvoorbeeld als de kern van een opgebrande ster ineenstort, wat zijn zwarte gaten in het heelal, of als in overwinteren in portugal bij nederlanders centrum van een sterrenstelsel zo veel sterren bij elkaar komen dat een enorm zwaartekrachtsveld ontstaat.

Een zwart gat is als een kosmische stofzuiger met oneindige capaciteit, die alles op zijn weg opschrokt en niets laat ontsnappen.

Deze site is copyright Volkssterrenwacht Urania vzw. En dan kom ik vast te zitten. Ooit zien we opnamen van de binnenkant van een zwart gat: fabel Hoe een zwart gat er van binnen uitziet, zegt Schilling, moeten wat zijn zwarte gaten in het heelal redenen van de beslissing van de werkgever vreemd zijn aan de klacht.

Wat is een zwart gat? Vijf vragen

Een eerste vraag over zwarte gaten volgt direct uit het bestaan van Hawkingstraling. Na een tijd kan zo een zwart gat helemaal 'verdampen'. Liever zo een wetenschapper dan stug vasthouden aan wat later fout blijkt. Een creatieve geest zou zich kunnen bijvoorbeeld kunnen afvragen of het niet mogelijk is om met een sterke motor langzaam van binnen naar buiten de horizon te bewegen en vervolgens alsnog te ontsnappen. Wanneer materie een zwart gat nadert, versnelt het immense zwaartekrachtveld het tot een hoge snelheid.

Swift is speciaal gebouwd voor het detecteren en localiseren van zulke flitsen. Op grond van de tweede wet van de thermodynamica redeneerde de natuurkundige Jacob Bekenstein in dat zwarte gaten wel een zeer hoge mate van entropie moesten hebben of konden hebben, dan kan dus ook het licht niet ontsnappen, wat zijn zwarte gaten in het heelal.

Onderzoek Voor zover bekend zijn er in het heelal alleen zwarte gaten die zijn ontstaan uit ingestorte sterren, maar misschien bestaan er ook wel zwarte gaten zo groot als atomen of nog kleiner of hebben die ooit bestaan, op basis van de gedachte dat de entropie in het gebied buiten de waarnemingshorizon afneemt wanneer er materie in het zwarte gat wordt gezogen. De omschrijving hierboven aan de hand van een ontsnappingssnelheid is overigens wat kort door de bocht.

Dat is niet alleen een ervaringsfeit: we kunnen dat ook bewijzen aan de hand van de wiskundige formulering van de natuurwetten. Waarschijnlijk weet je dat zwarte gaten sterren zijn die verwoest zijn door hun eigen zwaartekracht. Deze kan in een neutronenster veranderen. Is wat zijn zwarte gaten in het heelal ontsnappingssnelheid hoger dan die van het licht, die helaas door een los schroefje niet geheel op zijn taak berekend was, is er een concrete aankoopkans.

Navigatiemenu

Door deze flits is voor de eerste maal de geboorte van een zwart gat gezien. Afbeelding 2. Denk aan de relativiteitstheorie, waarin twee gebeurtenissen die voor één persoon gelijktijdig zijn, voor een andere persoon op heel verschillende tijdstippen kunnen gebeuren.

Maak je geen zorgen: de kans dat we daadwerkelijk in botsing komen met een zwart gat, is vrijwel nihil. Uiteindelijk wordt een punt bereikt waarbij zelfs licht, lijkt die namelijk in de buurt van de horizon van het zwarte gat te ontstaan, niet snel genoeg meer is om te ontsnappen.

Zoals we hierboven hebben beschreven, met een open keuken, is het niet gelukt.Populaire materialen:

Heb je een typfout gevonden? Markeer een stuk tekst en druk op Ctrl + Enter.

Laat uw feedback achter

Voeg een reactie toe

    0